Николай Цонев: Българската армия е в плачевно състояние и има ограничени способности за защита на границите ни

Николай Цонев: Българската армия е в плачевно състояние и има ограничени способности за защита на границите ниПрез изминалата седмица дебатите „За“ и „Против“ наборната служба продължиха. В студиото на КОД 11-13 темата коментират бившият военен министър и настоящ лидер на ПП „Нова Алтернатива“, Николай Цонев и студентът Адриан Петков.

Николай Цонев изрази мнение, че съществуват две основни схващания за българската наборна служба. Първото е, че там младежите си губят времето и изостават с образованието си и второто е, че в казармата младежите стават „истински мъже“ и придобиват умения и навици.

„Казармата не трябва да се разглежда като възпитателна институция. Просто, който си няма навици и там няма да ги придобие. Ние като член на НАТО имаме определини задължения към Алианса. Факт е обаче, че нашата армия е в плачевно състояние, има ограничени способности за защита на българските граници. В момента имаме професионална армия, но тя не е достатъчна. Служенето в армията е дълг и всички младеж, които навърши 18 години трябва да имат желание да са изпълни своя дълг“, коментира Цонев.

Студентът Адриан Петков, който само е слушал какво е наборна служба се съгласи с бившия военен министър.

„Нямам потребността някой да ме учи как да бъда „мъж“, но реалността се променя и при случай на евентуална война, населението трябва да бъде подготвено. Ние трябва да бъдем подготвени за една такава ситуация. Това не означава обаче, че наборната служба трябва да се върне в същия си вид“, заяви студентът.

Цялата дискусия може да видите във видеото.

Източник: bitelevision.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Николай Цонев: Лечков е с перспективно мислене, заслужава да е кмет

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан Лечков

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан …