Николай Цонев: Премиерът Борисов опетни и званието ”генерал”, и званието” ”офицер”

Николай Цонев: Премиерът Борисов опетни и званието ”генерал”, и званието” ”офицер”Ако Бойко Борисов е сухопътен офицер, то целите сухопътни войски ще почервенеят от срам. В Търговище не очаквам нещо да се случи при това правителство, този премиер обеща, че ще продадем 500 МТЛБ-та на Ирак, но…? Твърденията, че закупуването на техника трябва да бъде геополитическа сделка, са за хора без държавническо мислене.
Това казва бившият военен министър и лидер на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев в навечерието на 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия.

– Г-н Цонев, военните паради са хубаво неща – повдигат духа на войската, радва се обществеността. Но трябва ли в тези скръбни за армията времена да изхарчим няколко стотици хиляди лева, за да се начеше егото на някои личности?

– За съжаление нашите политици се сещат за армията само на военния парад и се стремят да бъдат на първия ред, за да ги хванат камерите, а когато трябва да гласуват бюджета на отбраната започват да философстват дали трябва или не трябва да бъде модернизирана българската армия. Даже и по-лошо, отменят цяла глава от закона, която касае социалните стимули на военнослужещите , които правят военната служба по-привлекателна и съпоставима с другите видове професии.

– Управляващите сякаш дават надежда, че трите големи модернизационни проекта за армията може да се случат в близките години. Как ще коментирате думите на премиера Бойко Борисов казани тези дни, че той като сухопътен офицер ще направи възможното за закупуване на нови бронирани машини за пехотата. В състояние ли е заводът в Търговище да произвежда такива машини? Той не е ли завод на ТЕРЕМ и в него не се ли ремонтираха танкове и БТР-и преди време?

– Ако Бойко Борисов е сухопътен офицер, то целите сухопътни войски ще почервенеят от срам. Той не само опетни званието „генерал“, но и званието „офицер“, което се олицетворява с чест и достойнство, висок морал и готовност да направиш всичко за армията и за народа си, което не се връзва с образа на сегашния министър – председател. Не само аз, но и почти всички военнослужещи не вярват на нито една негова дума, тъй като той ако искаше да направи нещо за армията, защо не го е направил през последните 10 години. Той самият каза още в първия си кабинет, че армията не го интересува и не случайно назначи за министър човек, който не е служил войник и е с розови разбирания .

В Търговище не очаквам нещо да се случи при това правителство, защото ако се върнем на 29.05.2012 г., на изложението „Хемус” в Пловдив, същият този министър-предеседател, обяви, че ще продадем 500 МТЛБ-та на Ирак и това гръмна в световната преса като една огромна оръжейна сделка. Нека обществото да прецени дали може да се вярва на сегашните му намерения.

– Как ще коментирате споровете между президента Румен Радев и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов за избора на нов изтребител и геополитичската ориентацията на България.

– Убеден съм, че Цветанов и Борисов играят на доброто и лошото ченге и в буквалния, а и в преносния смисъл. Цветанов не е от нивото на президента Радев и той добре го знае, затова излиза с бомбастнични съобщения, които освен, че са неверни, са и смешни. На всички е ясно, че никой не иска страната ни да напуска НАТО и ЕС, но това не значи, че трябва да сме в положение на война със страни, които не са членки на тези две организации.

Докато обществените поръчки и търговете за модернизация  на съществуващата техника не бъдат правени прозрачно, открито, ясно, с точни и категорични критерии, винаги в обществото ще остава съмнение за лобистки интереси в едната или другата посока. Твърденията, че закупуването на техника трябва да бъде геополитическа сделка, са за хора без държавническо мислене и ниско ниво на ителигентност. Правилото е, че техниката трябва да бъде комуникативно и опреративно съвместима с портньорите ни от НАТО, а страната, в която се произвежда, няма никакво значение.

– Вече се проведоха няколко Консултативни съвета при президента по въпросите на сигурността и армията. Като че ли решенията за войската си останаха само на думи и на книга? Върховният главнокомандващ иска, а управляващите обещават, но не решават. Така ли е?

– Да, съгласен съм, че от тези консултативни съвети не произлезе нищо, но стана нещо важно много ясно: министър-предесдателят на България, Бойко Борисов не го интересува националната сигурност, не го интересува сигурността на обществото, не го интересува Консултативния съвет по национална сигурност. Това той доказа с театъра, който разигра като отиде с час и половина закъснение, а неговите министри демнстративно излизаха и влизаха на съвета. И ако се върнем на по горния въпрос за сухопътния офицер, това поведение на офицер ли е?! Прави чест на президента, че запази спокойствие като истински офицер и не го изхвърли от съвета както пише в устава на българската армия, който трябва да се спазва от всички „офицери”.

– „Реалното състояние на армията не е много добро. Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност.“ Как ще коментирате тези думи на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

– Най- точната досега оценка за състоянието на българскат армия беше дадена в доклада на служебното правителство на министър-предеседателя Герджиков, като там тактично беше загатното, че имаме сериозен проблем във въоражените сили. Сегашното правителство изтегли този доклад и направи нов. С изтеглянето на този доклад и внасянето на нов състоянието на армията не се подобри, дори напротив. Ежеседмично десетки военнослужещи напускат армията.

– Днес некомплектът в поделенията е около 5700 души. На времето, когато вие бяхте министър на отбраната, също имаше такъв проблем, но вие го решихте и спечелихте уважението на войската. Какво трябва да се направи сега? Само с увеличение на заплатите ли ще стане работата?

– Реално цифрата е с 2-3 хил. души повече, но от Министерство на отбраната крият проблема. На българските военнослужещи трябва да бъде върнато на първо време достойнството и уважението на обществото и определени социални стимули, да бъдат мотивирани да изпълняват своите войнски задължения. Как ли се чувстват военнослужещите от Специалните сили, когато цялата бригада е вдигната под тревога да издирва битов криминален престъпник?

Убеждението, че защитаваш Родината си, защитаваш териториалната цялост на страната си и народа си, трябва да бъде оценено и поощрено от обществото и правителството.

 Министър Каракачанов като че ли се мъчи да направи нещо за армията, но когато удари на камък, все се оправдава с премиера и липсата на достатъчно средства. Как ще коментирате тази негова позиция.

– Независимо на какво си министър, щом се оправдаваш, значи не си свършил работата. Не си оправдал очакванията на всички служители в системата  и си се подиграл с техния труд и с тяхната надежда.

Честит празник на всички воини!

Интервю на Красен Бучков

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Николай Цонев: Лечков е с перспективно мислене, заслужава да е кмет

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан Лечков

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан …