изпрати новина

НОВА АЛТЕРНАТИВА: Новият началник на НСО не отговаря на закона

НОВА АЛТЕРНАТИВА: Новият началник на НСО не отговаря на законаСъгласно Закона за отбраната и въоръженните сили, началникът на НСО не може да бъде над 40 годишен, а Антонов е на 54

„Миналия петък, 30 май, след предложение на правителството, президентът Плевнелиев издаде Указ за назначение на бившия директор на „Национална полиция“ Ангел Антонов за началник на Националната служба за охрана. Това назначение е абсолютно против разпоредбите на Закона за отбраната и въоръженните сили и в частност чл.141 ал.(1), т.2, според която „на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години“. За справка, Ангел Антонов е роден през 1960 година и, видимо, е малко по-възрастен“, заявява лидерът на „Нова алтернатива“ Николай Цонев.

„Нека да сме наясно, че полицията е девоеннизирана от 01 май 2006г и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица. Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомственни инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141. Това, че в МВР продължават да си говорят на „другарю полковник“ и „господин генерал“ не означава, че имат военни звания“, допълва бившия военен министър.

„В назначението на Антонов има три сериозни нарушения – две на министър-председателя и едно на президента. Първото е, че премиерът е одобрил и е предложил на президента кандидатурата на Антонов, въпреки че не отговаря на законовите изисквания. Второто ще бъде, че пак премиерът ще приподпише Указа за назначаването му (съгласно чл. 102 от Конституцията на Р. България). Третото нарушение е това на президента- че е подписал Указ за назначаване на офицер, съгласно ЗОВС, който не отговаря на изискванията.

Ако Ангел Антонов остане началник на НСО, то всичките му решения могат да бъдат атакувани по съдебен ред и да бъдат обявени за незаконни. Това включва и утвърдените от него бъдещи планове за охрана на министър-председателя и президента“, категорични са от „Нова алтернатива“.

„Президентът Плевнелиев отдавна е демонстрирал невежеството си относно военните звания – спомнете си как бе представил министъра на вътрешните работи при служебното правителство Петя Първанова – „..Тя е генерал с дългогодишен опит в системата“. Само че Първанова не е генерал, а е само старши комисар, а МВР е девоенизирано от 2 десетилетия“, завършва Цонев.
Източник: novaalternativa.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи