изпрати новина

Простата сметка показва: ГЕРБ са похарчили 1 милион лева за полети с военни машини

Простата сметка показва: ГЕРБ са похарчили 1 милион лева за полети с военни машиниОпитват се да превърнат военните експерти и професионалисти в обслужващ персонал на властта

Скандалът с правителствения самолет, превозвал футболните авери на Бойко Борисов се оказа само върхът на айсберга със злоупотреби. Той даде на обществото реална представа за арогантността на настоящото правителство и напълни със смисъл термина „власт ползващи“. На фона на непрекъснатите лъжи, че всички до един трябва да търпим лишения заради кризата, се оказа, че правителството нито е „всички“, нито търпи лишения. На всичкото отгоре стана ясно, че ГЕРБ не са преставали да водят предизборна пропаганда и агитация с държавни пари и всички министри са въвлечени в „даруването“ на главните изборджии – Борисов и Цветанов.

Изтеклата в медиите информация, че правителството използва свободно военни самолети и хеликоптери, за да се режат ленти и то за сметка на летателни часове на бойните пилоти, допълни с цифри и факти картината на преяждането с власт за сметка на българските данъкоплатци и в ущърб на бойната подготовка на ВВС. От началото на мандата бойната авиация е извършила 47 полета, превозвайки министри. Те, пресметнати въз основа на парите от последните полети са именно 1 млн. лева. Оправданието на военния министър Аню Ангелов, че така се спестявали пари за превоз с автомобили на НСО, е също така чиста лъжа, защото по закон министрите трябва да бъдат транспортирани със същите тези автомобили и ескорт, след като слязат от хеликоптера или самолета. Това е в името на сигурността и ние не бихме го оспорили! Но така разходът не е спестен, а двоен – ако Борисов отива с хеликоптер да открива магистрала, ескортът на НСО така или иначе пътува дотам. Проблемът е, че правителството и Симеон Дянков не са платили на МО за тези полети и ВВС са ги „прихванали“ от парите за тренировъчни полети – т.е. не са свършили основната си работа – да са в добра бойна готовност.

Унизителен е и фактът, че власт ползващите измислиха и още едно безумно обяснение за политическата злоупотреба с бойни машини. Това си били „тренировъчни“ полети. Но с малката подробност, че по правилник когато на борда на военните машини се намират членове на правителството, пилотира командир, а не обикновен пилот. И докато компандирите возят насам-натам министри по „важни“ партийно-държавни дела, летателните часове се броят и се плащат от бюджета, докато бойните пилоти просто принудително бездействат в поделенията. И лека-полека „свиват криле“, напускайки военната авиация. Не само заради пари, но и от обида. Дупката в щата е голяма – малцина са желаещите бойни пилоти да търкат някой щабен стол и бюро във ВВС и никой в МО не иска да направи нищо, за да я затвори – главно с мотивация, а допълнително – с достойна работа и заплата. Така на командирите на авио-бази им се налага в буквалния смисъл да гасят пожари – както беше през това лято. Докато и на тях им писне…

Дано дотогава във властта да се случи промяна, която ще свали власт ползващите от бойните машини, защото те тежат със своята некомпетентност и нахалство. Дано скоро начело на България да можем да пратим с избори истински Управляващи, които могат да разберат кое е важно за държавата.

/Снимка: Медиапул/

Източник: novaalternativa.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

One comment

  1. Posts like this make the inretnet such a treasure trove