ГЕРБ смята да отнеме бъдещи придобивки на хората с увреждания

ГЕРБ смята да отнеме бъдещи придобивки на хората с уврежданияТежък социален, финансов и политически проблем, свързан с правата на 670 000 хора с увреждания, надвисна над кабинета „Борисов 3“.

От 1 януари 2021 г. 670 000 хора с увреждания у нас ще придобият право на личен асистент според действащия Закон за личната помощ, постигнат от майките на деца с увреждания след мащабните национални протести през 2018 г. В момента подобна помощ ползват 31 556 души, което е към 1/3 от правоимащите, твърди социалното министерство.

В резултат от протестите на майките с увреждания през 2018 г. кръгът на хората с право на асистент бе силно разширен до всички хора с увреждания, но след направена индивидуална оценка на потребностите, която потвърждава, че човекът има нужда от подобна помощ. По настояване на ведомството и тогавашния финансов министър Владислав Горанов обаче в закона бе въведен отлагателен период, в който ползвателите на личната помощ бяха сериозно ограничени до три категории. Това са хората с право на чужда помощ с 90% и над 90% увреждане, децата с право на чужда помощ с 50% и над 50% увреждане, както и децата без право на чужда помощ с 90% и над 90% увреждане.

Въпросният период обаче изтича на 31 декември 2020 г., което значи, че от Нова година всички хора с увреждания имат право да кандидатстват за асистент, при това за неограничен брой часове. Така, на теория финансирането на помощта може да струва допълнителни милиарди левове на година, за което Бюджет 2021 изобщо не е гот

В проектобюджета на държавата, публикуван от финансовото министерство преди дни, пише, че хората, подкрепени по механизма за личната помощ догодина, ще са 36 500 души, което е повече от 23 400 души средно за 2020 г., но е далеч под 670 000.

Надвисналият над управляващите проблем накара социалния министър Деница Сачева в петък да свика брифинг, на който лаконично обяви, че всеки момент ще бъдат публикувани за обсъждане законодателни промени, с които ще се запази сегашният кръг правоимащи по закона, с леко разширяване – хората над 18 години с право на чужда помощ и увреждане от 70% до 90%. На практика това означава сериозно отстъпление от постиженията на големите протести на хората с увреждания, записани в действащия закон.

„Ако правоимащи станат близо 670 000, това ще създаде проблем с финансовото и кадрово обезпечаване на дейностите“, твърди МТСП.

Социални експерти обаче коментираха пред Mediapool, че практически не е възможно всичките 670 000 души да придобият право на услугата, защото тя се предоставя само след индивидуална оценка на потребностите, а и най-вероятно голям процент от хората дори няма да подадат заявление за услугата. Освен това няма как общините за толкова кратък срок да намерят стотици хиляди души, които да работят като асистенти, при положение че и в момента желаещите да упражняват професията не са много.

В същото време обаче стои финансовият проблем, тъй като в бюджета са заложени пари за едва около 5% от правоимащите от 1 януари.

Според приетия през 2018 г. Закон за личната помощ социалното министерство трябваше да изготви анализ до 30 юни тази година за предоставянето на личната помощ и да внесе доклад в Народното събрание за усъвършенстване на закона.

Анализът на МТСП е готов и според „24 часа“ в него пише, че при най-песимистичния теоретичен вариант, при който всичките 670 000 души получат личен асистент за 24 часа в денонощието, бюджетът на държавата трябва да отдели колосалните 36 млрд. лв. на година, за да се изпълни законовата разпоредба. Дори при по-меки варианти обаче финансирането на мярката, ако не се прецизира, може да доведе до разходи за стотици милиони или милиарди, които изобщо не са заложени в Бюджет 2021.

Заради кризата с Covid-19 ключовите промени в закона, които със сигурност ще предизвикат реакция от организациите на хората с увреждания в условията на антиправителствени протести, се представят за обсъждане броени дни преди крайния срок за внасянето на закона за бюджета – 31 октомври.

„Не мога да коментирам, преди да съм се запознал с конкретните законови промени“, коментира пред Mediapool председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Според него не трябва да се забравя, че услугата личен асистент се полага само след индивидуална оценка на потребностите и има варианти, при които да се намери добър баланс между интересите на хората с увреждания и възможностите на бюджета. Проблемът според него обаче е малкото време и трудния момент, в които ще се наложи да се дискутират законовите промени. Заплатата на асистентите става 930 лв. При представянето на промените Сачева обясни, че само 1/3 от правоимащите 80 000 души до момента са поискали да ползват лична помощ, а реалните потребители са 31 556 души. 8% от тях са деца, а 40% – хора над 65-годишна възраст. С промените МТСП ще увеличи заплатата на личните асистенти – от 730 лв. на 930 лв. за 8- часов работен ден. Освен това ще се завиши качеството на грижата и контрола върху целия процес. В момента имало куриозни случаи, при които човекът с увреждане и асистентът се намират на 300 км един от друг или в различни държави или пък асистент става ученик в редовно обучение или пък по-възрастни и по-болни хора от ползвателите на услугата. „В бюджета за 2021 г. сме планирани 214.6 млн. лева за лични асистенти, а в Закона за социалните услуги сме още 85 млн. лева за асистентска услуга. Паралелно с предоставянето на подкрепа и по двата закона по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще продължи патронажната грижа за възрастни, хора с увреждания и хора под карантина“, каза още Деница Сачева.  / novaalternativa.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Ние подкрепяме Румен Радев и "Има такъв народ"!

Ние подкрепяме Румен Радев и „Има такъв народ“!

Скъпи приятели и симпатизанти, вие ни познавате и се досещате, че ще проявим нашата принципност …