За и против националното допитване на 6 ноември

За и против националното допитване на 6 ноемвриЗаедно с изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември ще се проведе и национален референдум, на който гражданите ще имат възможността да кажат „да“ или „не“ на три въпроса.

Първият е за мажоритарен избор на народните представители, за въвеждане на задължително гласуване и за субсидията на политическите партии и коалиции, която да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

В студиото на „България сутрин“ темата коментираха Емил Георгиев, председател на ПП ДЕОС, народният представител от „Атака“ Магдалена Ташева,  Мария Капон от Единна народна партия и Николай Цонев, председател на ПП „Нова алтернатива“.

„Най-важното е, когато са поставени въпроси, гражданите да дадат своя отговор, ако искат да  променят системата. Тези три въпроса им дават тази възможност. Ние сме категорично в трите „да“ по тези въпроси“, обясни Капон в студиото на Лора Инджова.

Николай Цонев заяви, че от „Нова алтернатива“ също с три „да“ ще подкрепят референдума. По думите му въпросите дават възможност на гражданите да преценят правилния избор на политиците, които ще ни управляват.

Магдалена Ташева обаче е на мнение, че този референдум е замислен като един удар във фундамента по българската демокрация, защото, по думите й, при мажоритарен избор с абсолютно мнозинство, означава, че 49,9% от гласувалите няма да получат свой представител в Народното събрание. „Техните гласове отиват в коша“, каза Ташева в ефир.

„Референдумът е безсмислен, поставя въпроси, които по никакъв начин не удрят по системността и не внасят системни решения“, посочи Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR. „Ние сме против мажоритарното гласуване, против задължителното гласуване, „да“ за отпадане или ограничаване на партийните субсидии, което обаче обвързваме с условието да бъде либерализиран режима на дарение на политически партии“, допълни той.

На въпрос дали референдумът ще бъде успешен или ще се провали, Емил Георгиев отговори, че в България няма как да се проведе смислен референдум. „Това, което е неправилно е решението на ЦИК да инструктира секционните избирателни комисии да дават бюлетина само при поискване“, поясни той.

„Не може да има референдум с повече от един въпрос“, настоя Ташева.

Николай Цонев и Мария Капон пък се обединиха около мнението, че допитването ще бъде успешно.

Вижте във видео с продължението на разговора:
Източник: bgonair.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Статуквото се стъписа – не очакваше в ИТН да има хора, които не приемат бележки, …

One comment

  1. That’s what we’ve all been waiting for! Great posngti!