Лично мнение на полк. о.з. проф. д-р Стойко Стойков: “ МИНИСТЪР ШАЛАМАНОВ, НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, НЕ НОСИТЕ В РАНИЦАТА СИ МАРШАЛСКИ ЖЕЗЪЛ“

Лично мнение на полк. о.з. проф. д-р Стойко Стойков: “ МИНИСТЪР ШАЛАМАНОВ, НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, НЕ НОСИТЕ В РАНИЦАТА СИ МАРШАЛСКИ ЖЕЗЪЛ“„През последните 10 години са похарчени 2 милиарда лева, а не са постигнати способности, които позволяват Българската армия да бъде високоефективна и въоръжена сила на 21 век“, заяви вчера пред медиите министърът на отбраната Велизар Шаламанов! Да, г-н Шаламанов – чудесата се раждат в надеждата и умират във всекидневието!

А през последните 25 години, г-н служебен  министър на отбраната, бихте ли попитали  източника на своите фризирани данни, колко пари на българския данъкоплатец бяха похарчени за нещастната в своите битки с родните си политици Българска армия? Къде бяхте Вие през тези години и къде са парите, които трябваше да бъдат спестени от уволнените и изгонените от армията военнослужещи, не пожелали да бъдат като вас партийни военноработници?

Къде са средствата от циничните заменки на имоти, войскови райони и бази, разграбването на техника и имущество? Знаем, че  само и единствено в цялата държава лидерът на ПП”НОВА АЛТЕРНАТИВА”, министър Николай Цонев си позволи в първия си работен ден в МО да спре тези безобразия!

Нали Вие самият говорехте толкова разпалено на срещите с военнослужещите в битието си на заместник-министър на отбраната как ще извършите реинженеринг на разрушените бойни способности чрез съкращаването на войсковите щатове! И, разбира се, нито дума не споменахте за  спечелените пари от проектите за обучение на Българската армия по английски език чрез  фирми и чрез екипите в различните научни институти на БАН, които благодарение на вас източваха МО с услужливи експертизи от самозваните партийни експерти на ПП „ГЕРБ”- Н. М., А. А., Т. Т., А. Ц., В. Р., И. Н. и др.! Преминали през много партии в своето политическо номадство, те с яростта на мамелюци се опитваха да се изкарат по-католици от папата пред вожда Винету в унищожаването на разпокъсаните остатъци на армията ни. Сега искате доставките за българската армия да се реализират през агенциите към НАТО, а не на национално ниво! Да се обзаложим ли колко от споменантите по-горе инициали ще бъдат на веригата по пътя към тези агенции, за да подхранват партийната каса на ГЕРБ?

Идеята да се намали корупционният риск при армейските сделки е похвална, но сбъркана тотално, защото 25 годишната армейска „риформа” убеди всички ни, че самото политическо  ръководство е най-късият път за корупцията при военните сделки за „оръжие без въоръжение”. Тъжен български патент,  донесъл огромни комисионни на приближени до партийните централи оръжейни босове.

А по въпроса за „конфликта на интереси”, в който се намирате и ще се намирате Вие самият – прочетете законовото определение по тази материя в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси!( Чл. 2. (1) Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.)

Вие две държавни длъжности (в НАТО и в МО) ли заемате едновременно, или сте в НАТО само от частен интерес, а в МО от партиен интерес? Все пак според чл. 3, ал.4 на същия закон Вие сте публична личност и  не може да заемате друга длъжност или да извършвате дейност, несъвместима с вашето положение, когато  представлявате държавата!

До сега в Българската армия никой не се е подписвал на един документ два пъти – като продавач и като купувач! Но това е ваше „ноу-хау”, след като Вие сте и НАТО и Българската армия в едно, и за върховния ни главнокомандващ вие хем сте му началник, хем подчинен! Усукана работа, също като вашата блестяща военна кадрова кариера! Така със служебните си действия превръщате армията ни в институция с отпаднала необходимост за обществото!

Във военната сфера най-късите думи – „Да” и „Не”  изискват най-много мислене, ни е завещал полк. Борис Дрангов. Вие бяхте радетел и шеф на екипа от еничари, който създаде първата Бяла книга за Българската армия. Така поставихте без никакво замисляне славната ни войска сред изчезващите видове. Просто Радой Ралин се оказа до болка прав за такива като вас –  смениха си идеите и адресите – на служба са при интересите …

Но така ѝ се пада на армията на тази нещастна държавица, имала лошия шанс да бъде санитарен коридор на един демократичен свят. Не смятате ли, че преди да се пишат поредните визии, трябва да се потърси съдебна отговорност от политическите ръководства на Министерството на отбраната, довели отбраната на страната ни до една самотна телена ограда насред полето? И тази отговорност трябва да е персонална – защото зад всяка разправа с армията ни стоят подписите на разпоредителя и на изпълнителя!

Или се надявате отново да Ви се размине с поредното политическо издигане в йерархията на НАТО, защото там знаят как да благодарят на подмазвачите. В Алинса професионалните предатели имат отдавна готови отбори и вашето солово изпълнение с Визия 2020 определено ще им донесе политическа и парична инжекция за войната с новия ни враг Русия.

Но защо ли днес генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в заключителната си реч по повод края на мандата му  заяви, че Русия не представлява непосредствена опасност за НАТО? Мислете какво ще измънкате тогава за непосредствената опасност за България във вашата заключителна реч, защото тя никак не е далеч във времето!

Твърдите, че търсите  най-доброто решение за България. Не си позволявайте отново да го легитимирате като единствено възможното  и приемливо решение срещу враговете, които с върховния главнокомандващ ни печелите с недалновидните си и безотговорни изказвания! Успяхте в партийно-политическата си кариера многократно да осребрите послушанието си, така, че сега не крийте своите лични научно-търговски сделки зад широкия гръб на НАТО! То и без това Алиансът е съюз на богатите, чиито политико-военни авантюри плащат народите, получили демокрация, без да са я искали! Спомнете си какво ни обещавахте да потече от Ирак  към нас и колко ковчега посрещнахме вместо това!

Ако толкова много Ви се воюва,  вземете за знаменосец г-н Солон Паси и за писар (той и предател) на четата – шефа на своя кабинет.  Кандидатствайте и се  запишете в която искате частна армия, но нали и Вие самият се съмнявате, че ще намерите, дори срещу заплащане, армия с морал като вашия! Ще имате възможността след” успехите на  демокрацията” в нашата държава, да се биете за такава и сред  другите народи! С нетърпение ще чакаме да прочетем за вашите бойни подвизи в защита на поробените  ни в хибридната война съседи!

Българската армия не може и не трябва да бъде повече опитен полигон за частните интереси на отделни партийни службогонци, които покрай партийните каси не пропускат да понапълнят и личните си джобове!

Стига толкова! Трябва да изискваме персонална отговорност за всяко политическо действие или бездействие, защото не може да има  власт без отговорност!

Изход има и той е силна, а не силова държава!

полк. о.з. проф. д-р Стойко Стойков

Източник: novaalternativa.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Криворазбраната окупация

Криворазбраната окупация

Изглежда широката интерпретация на окупацията на СУ измества обществения фокус и разбиране в неправилна посока. …

One comment

  1. Bralliince for free; your parents must be a sweetheart and a certified genius.