Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудванеСтатуквото се стъписа – не очакваше в ИТН да има хора, които не приемат бележки, заплахи и уговорки в офиси, казва бившият министър на отбраната ДОЦ. НИКОЛАЙ ЦОНЕВ в специално интервю за СТАНДАРТ

Иска ми се Петков и Василев да успеят, но ще бъдат разочаровани – няма да постигнат натрапвания им резултат

Ще подкрепя, ще убеждавам и ще съдействам да бъде преизбран президентът Румен Радев
Колкото са по-малко партиите в новия парламент, толкова по-лесни ще бъдат преговорите за кабинет
Дошло е времето за отделна комисия за водно регулиране
– Доц. Цонев, намираме се в безпрецедентна политическа ситуация – два служебни кабинета един след друг, трети вот за парламент в рамките на година и избори 2 в 1 за Народно събрание и президент. Какви са рисковете пред страната?

– Да, това не се е случвало в най-новата ни история и изненада не само избирателите, но и самия политически елит. Очакваше се отново да има задкулисни договорки, тайни преговори и компромиси от партиите, които желаят промяна в управлението на страната ни, но това не се случи. Не се случи именно защото в парламента влязоха хора с нови разбирания и виждания как да се управлява обществения живот, как избирателите да получат удовлетворение от подадения си глас и да видят реално изпълнение на предизборните обещания. Рискове няма, това е нормален процес в държава с парламентарно управление. Рискът е при досегашните псевдоуправляващи, че справедливостта ще възтържествува и те ще понесат наказание за злодеянията си.

– Какво е вашето обяснение, защо т.нар. партии на промяната не подкрепиха кабинет на „Има такъв народ“?

– Сигурен съм, че голяма част от българските граждани наистина не разбраха какво се случи и защо не бе съставено правителство с първия мандат, а и медиите не се постараха достатъчно да вникнат в сложната и същевременно и много простичка политическа ситуация.

Въпреки предварителните заявки и разбирателство, че общият враг е ГЕРБ и Борисов и първата по приоритети цел е да бъде „изчегъртан“ порочният модел на управление, за съжаление веднага след сформирането на Народното събрание, коалициите „Демократична България“ и „Изправи се.БГ Ние идваме” или по-точно техните лидери започнаха да си поставят други цели, забравяйки основната и първата, и най-важната – да се освободим от игото на ГЕРБ и Борисов! За тях по-важното беше да участват в управлението, а не в демонтирането бандитското управление през последните години.

И това е обяснимо. Кои са лидерите на тези формации? Къде бяха през годините на мафиотското управление? Отговорът е: На позиции! При тях нямаше изявени, пострадали и доказали непримиримостта си към Борисовия модел на власт, а само негови бивши партньори, вече недоволни от сътрудничеството си с него!

– На миналите парламентарни избори подкрепихте „Има такъв народ“. Ще го направите ли и сега?

– Да, аз и моите симпатизанти, ще подкрепим отново „Има такъв народ“ и се надявам на още по-добър резултат. Слави Трифонов и неговият екип не подведоха своите избиратели и докрай отстояваха постигането на обещаната цел и не се поддадоха на политическото изнудване!

– Вие лично ще се включите ли в надпреварата за парламент? А за президент?

– Не, няма да участвам в парламентарните избори. Няма да участвам и в президентските. Ще подкрепя, ще убеждавам и ще съдействам да бъде преизбран президентът Румен Радев. Убеден съм, че с неговото преизбиране промяната ще продължи, независимо от конфигурациите в следващото Народно събрание.

– С какво „Има такъв народ“ промени политиката в България?

– Надявам се, след изборите на 14 ноември и участието си в управлението на Родината ни, партията наистина да промени политиката в страната. Без участие в изпълнителната власт това е невъзможно. Много по-важно е утвърждаването на новия стил на поведение на депутатите от партията. Статуквото не очакваше в ИТН да има друг, различен от досегашния, тип хора. Такива, които не приемат бележки, заплахи и уговорки в офиси. Статуквото се стъписа.

– Какъв е коментарът Ви за новия играч на политическия терен – „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев?

– Иска ми се да успеят. Те също желаят промяната и са част от нея. За съжаление, след изборите, те ще бъдат разочарованите. Няма да постигнат натрапвания им резултат. Обявяването, макар и подгряван от по-рано, на проект 50 дни преди изборите не говори за политическа и житейска зрялост. Дано не съм прав.

– Очаква се отново раздробен парламент без партия със самостоятелно мнозинство. Какви са шансовете след вота на 14 ноември да има правителство и дойде ли времето партиите да загърбят егото си и да започнат разговори за национални приоритети?

– Вероятността да има правителство и то естествено коалиционно е по-голяма отколкото да не се състави. Предпоставки за това са вече изяснените твърди позиции на партиите на промяната и евентуалното желание на всички да отстъпят крачка назад, с цел стабилност на управлението на държавата. Отстъпките ще бъдат главно в механизма на преговорите, но не и в принципите, които отстояват партиите. Интересно ще бъде дали пет или седем партии ще влязат в парламента. Колкото са по-малко, толкова по-лесни ще бъдат преговорите.

– Икономическата криза допълнително се задълбочава от поскъпването на газа и тока в европейски мащаб. Бизнесът вече алармира, че токът е поскъпнал 300% и обяви, че готви протести. Какво е решението на проблема?

– Решението не може да бъде само едно, а комплекс от мерки съобразени естествено и с пазарните условия в момента, не само в България, а и в Европа. Основните са да се ограничи монопола на БЕХ и да му се наложи да предлага на борсата дългосрочни договори и да се ограничи износа, който понякога достига повече от половината потребление на страната.

– Председател сте на Надзорния съвет на Българския ВиК Холдинг. Какъв процент от цената на водата е електричеството и да очакваме ли и поскъпване на водата за хората?

– Проблемите във водния сектор са огромни, нерешавани с години и незнайно защо пренебрегвани от всички досегашни управления. Инфраструктурата не е модернизирана ефективно, не са предприети оптимизации на дейността на водните дружества. Изключителното неглижиране на Комисия за енергийно и водно регулиране проблемите на ВиК операторите и фаворизирането на енергийния сектор. Смятам, че е дошло времето да има отделна комисия за водно регулиране.Делът на електричеството в цената на водата е различен в различните административни области, в зависимост начина на добиване на водата и се движи от 20% до 52%.

– Ръководите катедра „Икономика на туризма“ в УНСС. Туристическият бранш, който пострада най-силно в кризата, започна протести срещу новите ковид-ограничения. Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да помогне този стратегически отрасъл да възстанови позициите си?

– Туристическата индустрия пострада доста сериозно от ковид-кризата и трябва да се отнесем с разбиране към проблемите на работещите в отрасъла. Протестите са предизвикани от несигурността, която се очертава пред предприемачите и собствениците в бранша. Няма възможност да се планира и предвижда ежедневната дейност, камо ли да се мисли за инвестиции. Правителството и браншовите организации трябва да водят непрекъснат диалог и задължително да постигнат съгласие по предложените от бранша мерки, разбира се и по тяхното финансиране.

– „Стандарт“ и УНСС са партньори в проекта за създаване на дигитални маршрути за културно-исторически туризъм. Какво трябва да направи държавата, за да превърне този вид туризъм във визитна картичка на България?

– Съвместният проект е прекрасен пример за възможностите да се презентира България и на външните и на вътрешния туристически пазари. „Чудесата на България“ е иновативен проект, в който по най-модерен начин се представят над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможността всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Убеден съм, че правителството не само трябва да подпомага такива проекти, а също така да стимулира и да доразвива съществуващите.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Николай Цонев: Лечков е с перспективно мислене, заслужава да е кмет

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан Лечков

Председателят на ПП „Нова алтернатива“ Николай Цонев подкрепи кандидата за кмет на община Сливен Йордан …