Отвратените срещу отвратителните

Отвратените срещу отвратителнитеНапоследък все упрекваме младите, че са невежи и неможещи, че предпочитат чалготеките пред университетите. Но не се питаме какво им предлага обществото, към каква ценностна система ги насочва. А именно в запитването ще намерим безмилостната реалност, която България предлага на младите хора. Ще намерим истината забезперспективността, на която ни обрича началното, средното и висшето образование, липсата на възможности за професионална реализация и цялостното обществено настроение,демонизиращо неопитността. Общото възприятие за младостта в България се отъждествява с това за порочност.

Следва и въпросът защо отглеждаме безпомощни индивиди, без нагласа за самостоятелност, целенасочено или критично мислене, с очакване, че винаги ще има някой, който да им продиктува или подскаже житейските отговори, както при кандидат-студентския изпит?

Защо машинално прехвърляме цялата отговорност за невежеството, в което младите живеят, върху целокупната студентска младеж? В университети и училища цари усещането, че не си заслужава да инвестираш в младите, сякаш са обречени на доживотна безпросветност. Обобщаваме, изграждаме профили, залепяме етикети и съзнателно поставяме бариери в комуникацията между поколенията. А когато все пак срещнем някой под 25 с ясна визия за бъдещето си, омаловажаваме мечтите и надеждите му с „Ах, тази младежка наивност…“

Лесно е да прехврълим цялата морална корумпираност и лошото ценностно ориентиране върху младите, които повърхностно погледнато я заслужават, заради разголените си дрехи, чалготеките или за това, че дават повече пари за дъвки, отколкото за книги.

Ако погледнем на младите като на отвратени, вместо като отвратителни, може би ще спрем поне някои от тях, докато се качват в таксито към Терминал 1.

Защото това, което обединява младите хора на протестите, студентите в СУ и онези, които от 14-ти 2012 г. юни са по улиците на България, е моралното възмущение. Окупацията на СУ е дело на онези, които се чувстват морално отвратени от случващото се в политическия контекст на страната. Отвратените, обединени около идеята да съборят една система, проядена от корупция и цинизъм. Една система, създадена от отвратителните.

Месеци наред протестът се изразяваше в цветовете на своята креативност и празничност. Сякаш нуждата от естетика и култура „изби“ в протестните акции, в плакатите, в забавата и пърформансите. И след като се разбра, че от „добра дума“ правителството не разбира, протестите поеха по пътя на естествената си ескалация. В момента тя се изразява в окупацията на СУ. Кабинетът „Орешарски“ имаше възможността да промени подхода и цялостните си политики, под натиска на Фейсбук поколението. Но не го направи – задкулисието продължи с лесно предвидими сюжети като от евтин булеварден роман и сценарии, съшити с конци, толкова цветни, колкото дрехите на хората пред Парламента.

#ДАНСwithme е поколенчески бунт на младите хора, които не желаят вече да живеят с лъжите на предшестващите ги поколения. Те не искат да търпят, не могат да търпят и създават един нов вид социална солидарност, която им носи плодове и одеала, докато окупират СУ.

Все пак липсващият фактор в протестите е отсъствието на доктрина и конкретика в исканията, около която младите да се обединят. Лепилото на протестите е моралната погнуса, но това, което ги прави неуспешни, е погнусата от политическо обвързване. А изходът от цялостната криза в страната остава в намирането на адекватен политически проект, който да предизвика обединение на отвратените срещу отвратителните.

От кого да вземем пример? Естония. Още през 1990 е „превзета“ от млади хора, които поемат властта и реализират радикалните реформи. Премиерът на Естония е най-младият сред лидерите на европейските страни. Резултатът е безспорно добър: Естония е на 14 място в света, по условия за свобода на икономическото развитие и на 1-ва позиция по отношение на свободата за инвестиции. В първото издание на „Global Competitiveness Report” (2006-2007г.) Естония заема 26-та позиция (зад Белгия и Люксембург), докато България остава далеч назад – на 74-та позиция (зад страни като Намибия и Египет).

Изводът е ясен: България се нуждае от механизми, с които да реализира капацитета на младите си, за да просперира във всички аспекти, в които засега деградира.

 

 

Валентина Миланова,

Говорител

Младежка организация към НОВА АЛТЕРНАТИВА

Източник: novaalternativa.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Криворазбраната окупация

Криворазбраната окупация

Изглежда широката интерпретация на окупацията на СУ измества обществения фокус и разбиране в неправилна посока. …

One comment

  1. We have a site with multiple country extensions (.com, .fr, etc). When a user from a country outside the US goes to our .com site, we want them to be redirected to their correct country site (for purchasing in the correct currency). What is the best way to do this without interfering with the search engine crawls? We are considering a meta refresh with content=0. Does the French googlebot have a French IP address? Or are all goeolgbot's IPs from the US?Thanks!!