Партийната субсидия-конкуренция на идеи и политики

Партийната субсидия-конкуренция на идеи и политикиОт няколко дни управляващите се опитват да обосноват решението си за намаляване на Партийната субсидия-конкуренция за партиите със забележителната сума от 1 лев. Набързо се изпариха предизборните обещания за чувствителна корекция на партийните пари. Ненормално е една от най-бедните държави в ЕС, каквато за съжаление е България да има най-скъпоструващите партии, които получават по 12 лв./ вече 11 лв./ за всеки глас. За сравнение в Германия  получават 85 евроцента на глас. Достъпът до партийните субсидии измести до голяма степен целите в политическия живот и превърна партиите в състезатели за по-голямата пара. Вместо така целеустремено абонираните за властта партии да бранят парите, които получават от държавата за всеки глас е крайно време да помислят за самия избирател. Трябва да го спечелят чрез действията си, чрез програмите си, чрез последователността и предвидимостта в решенията в дългосрочен план и в националния интерес.

Със символичното намаляване на партийните субсидии управляващото мнозинство не се съобрази и с исканията на значителна част от гражданските движения и неправителствени организации. В своите предложения до Народното събрание за промени в изборните правила те дори настояваха за премахване на държавната субсидия.

НОВА АЛТЕРНАТИВА предлага държавните субсидии за партиите да бъдат коригирани  драстично и логично. Средствата, които получават парламентарно представените партии да се намалят със 75%, а на извънпарламентарните партии с 50 %. Мотивите са, че парламентарните партии имат вече изградени структури, организация и притежават безплатно медийно присъствие. Субсидиите за извънпарламентарните партии трябва да бъдат по-високи с цел конкуренция на идеи и политики. Извънпарламентарните партии, които не са получили повече гласове от предишните парламентарни избори също трябва да получават с 50 % по-ниски субсидии. Тези, които са успели да преминат 4% изборна бариера имат възможността да убеждават избирателите чрез начина по който управляват, получили са вече политическо представителство и разполагат с медийното внимание. Партиите, които са останали извън парламента имат необходимост в условията на конкуретна среда да осъществяват дейността си, да изграждат структури, да популяризират идеите и програмите си.

Чрез предложението на НОВА АЛТЕРНАТИВА за чувствително намаляване на субсидиите, за една година държавната хазна ще спести около 19 млн. лева от парламентарно представените партии и около 2,5 млн. лева от извънпарламентарните партии.

Източник: novaalternativa.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Криворазбраната окупация

Криворазбраната окупация

Изглежда широката интерпретация на окупацията на СУ измества обществения фокус и разбиране в неправилна посока. …

One comment

  1. I can’t belviee I’ve been going for years without knowing that.