Становище на НОВА АЛТЕРНАТИВА относно икономическите плюсове на пълната забрана за тютюнопушене на закрито

Становище на НОВА АЛТЕРНАТИВА относно икономическите плюсове на пълната забрана за тютюнопушене на закритоВсеки опит за промяна в текстовете на Закона за здравето, прикрит зад „задимени” претенции за „добри намерения”, е връщане назад и отмяна на добри практики

НОВА АЛТЕРНАТИВА категорично осъжда предложението, направено от група народни представители от БСП, за промяна на режима за тютюнопушене на закрито, като популистко, здравно и икономически необосновано.

До момента не е направен задълбочен анализ и не може да се твърди, че забраната за тютюнопушене носи загуби на заведенията. Аргументите, посочени в законопроекта за либерализиране на забраната, не почиват на научни или национални изследвания. Напротив, има данни за обратното – към 29.12.2012 г. в София всяка седмица се подават 30 заявления за откриване на нови заведения.

Като възможен фактор за загубите на заведенията е редно да се отчитат и други обективни показатели, като икономическата криза, намаляването на потреблението, повишаването на цените на консумативи и режини и др.

Европейската практика, обобщена в Доклада за прилагането на препоръката за среда без тютюнев дим, категорично сочи, че политиките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места нямат отрицателен икономически ефектвърху развлекателните заведения и хотелския сектор. Бездимната среда има положителен или неутрален икономически ефект и според изследвания, провеждани в Австралия, Канада, Великобритания, САЩ, Норвегия и Нова Зеландия.

Забраната за тютюнопушене е пазарна мярка, която премахва нелоялната конкуренция в ресторантьорския бизнес и въвежда еднни правила. Тя премахва редица непрозрачни административни изисквания, въведени, с цел прилагане на частичната забрана. Частичната забрана е предпоставка за множество нарушения и корупционни практики в духа на неетичното бизнес поведение. Предприемачите са принудени търпят загуби, вследвствие на нелоялна конкуренция, изразена в неспазването на законовите регулации.

Нелогично е законодателят да принуждава обществото да понася здравни и икономически вреди, вместо да създава единни пазарни условия.

Тютюнопушенето е обвързано с много високи здравни разходи за България. Министерството на финансите изнесе данни за публични разходи, свързани с лечение на болести, пряко причинени от тютюнопушене. Цената, която данъкоплатците са задължени да заплатят, е 200 милиона лева годишно. Изследване, проведено в ЕС, сочи, чемакроикономическите загуби, вследствие на тютюнопушенето се равняват на 42 милиарда евро само за 2009 г.

В същото проучване се установява, че 82% от случаите на белодробен рак, 56% от раковите заболявания на горните дихателни пътища и хранопровода, 51% от случаите на хронична обструктивна белодробна болест и 10% от другите белодробни заболявания, са причинени от тютюнопушенето.

Изчислено е още, че българската икономика губи около 14 милиона работни дни годишно, както и 70 милиона лева под формата на обществени разходи, причинени от заболявания, тясно обвързани с тютюнопушенето.

Порочна е и практиката да не се отделят средства от приходите от акцизи за превенция на тютюнопушенето и информационни капмании в страната.

Тютюнопушенето е лесен за разбиране проблем, който провокира разделение в обществото. Предложението за либерализация на режима на тютюнопушене е популистко в същността си и постига ефект на отклоняване на общественото внимание отистинските общополезни реформи, които продължават да не се случват и при кабинета Орешарски.

Източник: novaalternativa.bg/

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Криворазбраната окупация

Криворазбраната окупация

Изглежда широката интерпретация на окупацията на СУ измества обществения фокус и разбиране в неправилна посока. …

One comment

  1. Super exicetd to see more of this kind of stuff online.