Стратегия на НОВА АЛТЕРНАТИВА за хуманно и държавническо преодоляване на бежанската криза

Стратегия на НОВА АЛТЕРНАТИВА за хуманно и държавническо преодоляване на бежанската кризаНужно е сериозно планиране за адекватна реакция спрямо бежанците, пребиваващи на територията на България в момента. Условията за живот, които държавата предоставя на бежанците, са крайно нехуманни. Българският хелзинкски комитет окачествява тази криза като радикално институционализирано нарушение на основни права на човека.

Кризата с нечовешкото отнасяне с търсещите закрила от Сирия е най-голямата правозащитна криза в България от началото на 2013г.

 

НОВА АЛТЕРНАТИВА, в качеството си на организация с експертен и управленчески потенциал, предлага следното визионерско решение на проблема със сирийските бежанци.

 

Универсалната поточна линия (Ultimate Building Machine UBM), която се намира в Министерство на отбраната, следва трябва да бъде използвана ефективно. С нея, в рамките на месец, могат да бъдат построени достатъчен брой кампуси, които да приютят всички бежанци и да им създадат нормални битови условия за живот. Поточната линия може да бъде използвана и за създаването на детски градини, училища, медицински пунктове, магазини и други.

Предлагаме:

  1. Да бъде сформиран щаб, с участието на специалисти от МВР и МО, както и други експерти, който да бъде постоянен и да организира бъдещите действия по разрешаването на бежанската криза.
  2. Да бъдат определени райони, които имат подходяща инфраструктура (вода и ток), на които да бъдат построени кампусите. Такива са бившите военни поделения, летища, полигони и други.
  3. Вместо да се чакат инструктурите от САЩ да обучат български специалисти за работа с поточната линия, да бъдат осигурени подготвени екипи от други държави, които веднага да започнат изграждането на необходимите помещения, с цел навременна реакция.
  4. Препоръчително е терените, които ще бъдат избрани, да бъдат в райони, където има възможност да бъде осигурена постоянна заетост на бежанците (животновъдство, земеделие и други).

 

Ръководството на МО прояви престъпна безстопанственост по отношение на американската технология за метални конструкции, щом я държа толкова дълго под ключ. Това е явно бездействие с власт. Ако технологията работеше, сега нямаше да имаме проблем с настаняването на бежанците.

 

При ниските производствени цени на продукцията и голяма производствена мощност UBM, се изплаща за няколко месеца и след това работи на печалба. Много граждански организации биха я наели, а това ще са допълнителни приходи за държавата.
Източник: novaalternativa.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Криворазбраната окупация

Криворазбраната окупация

Изглежда широката интерпретация на окупацията на СУ измества обществения фокус и разбиране в неправилна посока. …

One comment

  1. I feel so much happier now I unranstedd all this. Thanks!