Учредителна декларация

Ние, българските граждани, които вярваме, че категоричният императив на всяко демократично управление е неговата почтеност към гражданите, откриваме подписка за набиране на членове- учредители на политическа партия „Нова алтернатива”. За нас почтеното управление означава: принципи, от които не се отстъпва; решения, които се заявяват публично и се изпълняват; действия, които са открити и разумни; контрол, който е реален и безкомпромисен. Почтеното управление се основава на зачитането на върховенството на закона и свободата на личността.

Всички ние, загубихме не просто чувството, че сме представлявани от политиците, но и увереността, че това изобщо е възможно. Прекъснати са връзката и доверието между политици и граждани. Ние вече губим вяра, че животът ни зависи от нашите избори. Те бяха многократно предавани и подменяни не само от отделни политици, но дори от цели партии. Ние вярваме, че не съществува извинение за полигамията и номадството в политиката, защото няма извинение за предателството на доверието на гражданите.

Всички ние, губим усещането за ефективността и справедливостта в действията на институциите. Ние вярваме, че институциите трябва да съществуват, като чрез дейността си бъдат в услуга на гражданите и защитават правата и интересите им.

Ние вярваме, че политиката е практическо умение, което се основава на ясни принципи като свобода на личността, върховенство на закона, справедливост, толерантност и уважение към различието, солидарност.

Целта ни е чрез патриотични либерални идеи да възвърнем изгубеното усещане, че политиката означава прагматично, разумно, почтено и последователно управление в полза на всички граждани. Ето защо е нужно политиците да започнат да говорят с гражданите – за семействата на хората, за тяхното здраве,за тяхната работа, за техния дом, за тяхната сигурност, за тяхната улица, за техния град, за тяхната държава.Приоритет в политиката трябва да бъде националното развитие.

Нашата цел е да работим за връщане на изчезналата вяра в справедливостта на законите и институциите, които ги прилагат. Мерило за това е, когато у гражданите се появи убедеността, че в съдилищата няма да има предварително спечелени дела, в държавните институции – предварително избрани фирми, а за МВР и прокуратурата повече няма да има „невидими” хора.

Българските граждани многократно и ясно показаха, че не вярват на сегашния политически елит. Гражданите са уморени и отблъснати от политици, които години наред са лъгали и години наред са обещавали без дори да имат намерение да изпълнят обещанията си. Това е порочен кръг от който всички искаме да излезем.

Ние сме убедени, че в политиката трябва да влязат почтени българи и че те ще запазят почтеността си, като станат политици. Българите са европейски граждани и трябва да бъдат управлявани от хора, които се водят от европейските правила в изкуството за управление на държавата, наречено политика.

Основният приоритет на отговорното управление в този момент са мерките, с които ще се овладеят негативните ефекти от световната икономическа криза. Хората се притесняват за работните си места, за доходите си, за покупателните си възможности. На тези основателни страхове ние трябва да отговорим с конкретни, разбираеми, реалистични управленски мерки.

В момента България има остра нужда от категорична подкрепа на нашите предприятия, задържане на чуждестранните инвеститори и запазване на доверието на предприемачите и потребителите.

Икономическата програма, която ние предлагаме, се основава на четири стълба:

– Национално развитие;

– Сигурност за гражданите;

– Промяна на бизнес средата, която да осигури предвидимост за инвеститорите и стабилност за предприемачите;

– Култура и качество на управление.

Мерките, които ще предложим се основават на компетентност при вземането на решения, отговорност за тяхното успешно прилагане и решителност при тяхната реализация.

Европейските фондове, които са предназначени за България, са жизненоважни за страната ни. Не можем да си позволим да губим милиони евро, заради безотговорни, безотчетни и престъпни администрации и политици. Нужна е безкомпромистност и нулева толерантност към корупционни действия, защото те ощетяват всеки български гражданин. Ние залагаме на ефективно и прозрачно финансово управление, което да е в основата на усвояването на европейските средства от страната ни. Българският гражданин трябва да може да каже: Аз си плащам данъците и улицата ми е чиста и осветена; Аз си плащам данъците и получавам качествени здравни услуги; Аз си плащам данъците и детето ми учи в добро училище.

Ние вярваме, че хората трябва да знаят за какво се изразходват техните пари и да виждат с очите си положителните ефекти от тяхното управление.

Ние, българите, научихме най важния си урок – че всеки от нас носи отговорност за това в какво общество и държава живеем. Затова заявяваме своята готовност да застанем пред вас, нашите съграждани, да говорим с вас, да работим с вас и заедно да излъчим свои представители в управлението на страната ни. Заедно трябва да изградим такива условия на живот, които да ни карат, да се гордеем, че сме българи и да се чувстваме европейци.

Ние дълбоко вярваме, че истинският политически компас, не се държи от политиците, а е в ръцете на хората. И хората, българските граждани, са тези, които сочат верните посоки за успешното развитие на страната ни.

Ние, българите, заслужаваме достоен живот и имаме право на реален шанс за развитие и успех. Това не е само право, това е наша обща отговорност, това е нашата вяра, нашата посока, нашата цел.

Учредителната декларация е приета от Инициативен комитет, сформиран съгласно чл.10 ал.1 от Закона за политическите партии на редовно събрание, проведено на 01.06.2012 година.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари