Валери Смиленов се кандидатира за кмет на община Благоевград

Валери Смиленов се кандидатира за кмет на община БлагоевградОбщинският съветник Валери Смиленов е издигнат от ПП „Нова Алтернатива“ за кандидат-кмет на Благоевград

Валери Смиленов е роден през 1959 година. Завършил е специалността „Педагогика“. От 1994 година е директор на XI ОУ „Христо Ботев” до 2017г.

През 2009г. Смиленов е назначен за областен управител на Благоевград след решение на Министерски съвет. На 2 ноември 2011г. след среща с премиера в оставка – Бойко Борисов, Валери Смиленов е детрониран от поста – областен управител на Благоевград. Неговото място тогава зае Костадин Хаджигаев. През 2013 година става заместник-кмет по хуманитарните дейности в община Благоевград, по време на първия мандат на Атанас Камбитов. През 2015г. е избран за общински съветник от квотата на ПП „Зелена партия“. През април месец Смиленов и неговият съпартиец – Сашо Милчев напуснаха ОбС – Благоевград заради различия с друга партия от Областния съвет.

На предстоящите местни избори, Смиленов е издигнат като кандидат-кмет от политическа партия „Нова Алтернатива“. В листата му ще участва като кандидат за общински съветник бизнесмена Людмил Коцев. Коцев е бизнесмен, който в продължение на 3 години и половина води съдебна битка за разрешение за строеж на някогашните тютюневи складове в центъра на Благоевград.

Той получава отстъпено право на строеж през 2014 г. от шестимата съсобственици на наследствения имот, построен от техния дядо Панайот Тасев, някогашен кмет на Горна Джумая. Видният търговец е директор на тютюневата фирма „Никотея“ и собственик на тютюневите складове, които строи през 1919 г., 4 години след легендарния хотел „Лондон“ на главната улица, в която е гостувал Дан Колов.

Един век след това сградата е на път да възкръсне от руините като птицата феникс с ново предназначение – магазини на партера, офиси и жилища. Договорът за суперфиция е подписан след одобрено строително разрешение от общината и Людмил Коцев, който е управител на фирма за лизингови автомобили, дава 20 000 лв. за изграждане на улица край старата сграда. Начинанието внезапно е стопирано, тъй като РДНСК и общината не одобряват инвестиционния проект заради това, че надвишава с 1 етаж строителното разрешение и не отговарял на ПУП и трябва да бъде коригиран. Людмил Коцев завежда дело в Административен съд – Благоевград, което печели, като съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева отменя отказа на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев за одобряване на инвестиционния проект и връща преписката за ново произнасяне. Решението е потвърдено от ВАС, но не е изпълнено. През октомври 2016 г. бизнесменът прави случая медийно достояние.

„4 пъти подавам заявления до главния архитект, в което го приканвам да спази съдебно решение на ВАС от 9 август 2016 г., нищо не се прави. Сезирал съм и прокуратурата”, обяснява тогава пред вестник „Струма“ бизнесменът Людмил Коцев. / blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Сподели в социалните мрежи

Check Also

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Николай Цонев: Подкрепям Слави, не се поддаде на изнудване

Статуквото се стъписа – не очакваше в ИТН да има хора, които не приемат бележки, …